A művészeti nyelv változása a szobrokon is rajta hagyta a nyomát, de maguk a városok is rászoktak, hogy divatos szobrászművészek megbízásával vagy meghökkentő köztéri alkotások elhelyezésével próbálják növelni turisztikai vonzerejüket. Húsz különleges szobor a világból.

20. Lufivirág, Jeff Koons, Berlin, 2009

Forrás: AFP


A kalandor amerikai művész nemcsak arról nevezetes, hogy hihetetlen összegeket keres neopopnak nevezett giccsparádéjával, de arról is, hogy Cicciolina férje volt (ez az élmény művészetében is megjelenik). Színes lufiállataival több nagyvárosban is találkozni, a berlini a fontos közlekedési csomópontnak számító Potzdamer Platzon nyomul az ember arcába.

* * *

19.  Mujkó, Kovács Balázs, Székesfehérvár, 2007

Magyarország nem bővelkedik jópofa köztéri szobrokban, de a székesfehérvári Kati néni és Mujkó bohóc sokak kedvencei. Kovács Balázs székesfehérvári művész alkotásai.

* * *


18. Felhőkapu (Cloud gate), Anish Kapoor, Chicago, 2006

Forrás: AFP

Formája miatt Babnak is szokták hívni a chicagóiak az indiai származású szobrász fémszobrát, amelynek érdekesen tükröződő felülete az amatőr fotósok és az esküvői párok kedvence. A chicagóiak 100 tonnás babszobra egy hatalmas parkban egy irodaház tövében foglal helyet, és állítólag a higany ihlette a formáját.

* * *

17. Közlekedési lámpafa, Pierre Vivant, London, 1998

Egy elpusztult platánfának állít emléket a francia Pierre Vivant fát formázó nyolcméteres közlekedési lámpája London Canary Wharf nevű forgalmas üzleti negyedében. Kezdetben sokan tiltakoztak, hogy a mű váltakozó fényei megzavarják az autósokat, de mostanra ez megváltozott. Egy 2005-ös közvéleménykutatás szerint ez a brit autósok kedvenc kereszteződése.

* * *

16. Örökké Marilyn, Seward Johnson, Chicago, 2011-2012

Forrás: AFP

Szexista, giccses, és semmi köze Chicagóhoz - sok helyi emiatt panaszkodik az idén nyáron Chicagóban felállított nyolcméteres alumínium Marilyn Monroe-szoborra, amely a színésznőt a Hétévi vágyakozás című Billy Wilder-filmből ismert pózban ábrázolja. Örülhetnek, a szobor csak 2012 tavaszáig marad. A szobrász specialitása egyébként, hogy ikonikus jeleneteket és szereplőket önt szobrokba: például a második világháborús fotó híres csókolózó párját, Grant Wood American Gothic című képéről a morcos házaspárt. Nézzen képeket a szoborról!

* * *

15.  A végtelen érintése, efZámbó István, Szentendre, 1994

Váratlanul bukkan fel a szentendrei kanyarban az égre meredő női ujj, amely értelmezésével a legtöbb embernek gondja támad. A műcím segít, de mivel azt nem mindenki ismeri, így általában egy perverz vamp jut mindenki eszébe, aki éppen bemutat az autósoknak. Mi is csak nemrég tudtuk meg, hogy valójában mit szimbolizál. Elképesztő, hogy egy ennyire vagány szobor helyet kaphatott Magyarországon, ahol inkább a nemzeti tematika köszön vissza a köztéri alkotásokban.

* * *

14. Charles Joseph Latrobe szobra, Charles Robb, Melbourne

Forrás: AFP

A 19. századi ausztrál kormányzó büsztjét a róla elnevezett egyetem rendelte meg, de nem arra számítottak, amit végül kaptak. A művész a mellszobrot a talapzattal együtt a feje tetejére állította, hogy így fejezze ki: "az egyetemeknek ugyanígy kell az eszméket a fejük tetejére állítaniuk". A szobor azóta a város egy más pontjára került.

* * *

13. De Vaartkapoen, Tom Frantzen, Brüsszel, Belgium

Műveiben a belga szobrász a "zwanze"-nak nevezett (a hülyeség brabant nyelvjárásban) jellegzetes brüsszeli humort igyekszik visszaadni, amit szerinte leginkább az abszurd szürrealizmus jellemez. A mű címe (Vaartkapoen) a molenbeeki lakosokat jelenti (szó szerint "szemtelen csatorna", Molenbeek Amszterdam délkeleti része). A szoborcsoport a Tintin rajzolójának, Hergének a világát is megidézi a rendőr számán keresztül.

* * *

12. Hegedűs, ?, Amszterdam, 1991

Ennek a szobornak az az érdekessége, hogy nem lehet tudni, ki készítette. Amszterdam hivatala azt mondja, az alkotó egy orvos, aki szabadidejében művészkedik, de volt, aki a holland királynőt gyanította a rejtély mögött. A föld alól előbújó, elpusztíthatatlan hegedűs az amszterdami operaház előcsarnokában található, és a korábban élénk művészeti életet élő helyi zsidó közösséget idézi meg. Az ismeretlen művész egyébként sok más szobrot is készített a városba.

* * *

11. Szem, Tony Tasset, Chicago, 2000

Forrás: AFP

"Meghagyom a kritikát azokra, akik értenek a művészethez, én csak annyit mondok, nekem a gigantikus szemgolyó mosolyt csalt az arcomra" - írta egy chicagói újságíró.

* * *